Моята Велга

Вие вече притежавате качествена, красива и комфортна тапицирана мебел с марка "Велга". Въпреки това, ние искаме да насочим вниманието Ви към някои малки стъпки, които имат една единствена цел, а тя е по-дълго да се радвате на Вашата нова мебел.

 1. Вие можете значително да облекчите пренасянето , а също с това и  натоварванията върху корпуса, като по възможност свалите всички подвижни части /седални или облегални възглавници, а при някои модели и подръчките/. Това може да доведе до намаляне на общото тегло с около една трета.

2. При разопаковането не използвайте остри предмети /особено макетни ножове/. От гледна точка на безопастност, не позволявайте на деца да играят с полиетиленовите опаковки.

3. Разполагайте мебелите само в закрити помещения, без повишена влажност и на поне 60 см от лъчисти отоплителни уреди.

4. Не е допустимо скачането и разхождането върху мебелите, особенно когато са разгънати за сън. 

5. Избягвайте да сядате върху подръчките.

6. Сведете до минимум излагането на директна слънчева светлина. Възможно е с времето, това да доведе до изсветляване на цветовете.

 

 

 

 

ПОДДРЪЖКА НА ТАПИЦЕРИЯТА

 

ТЕКСТИЛ

 

Най-добрият начин за почистването на тапицерията е тя да бъде сваляема. По този начин, ще можете да перете заедно всички нейни части и да избегнете появата на по-светли петна. Режимът за пране трябва да бъде максимално щадящ / до 30°С и без центрофуга/. Химичиското почистване на тапицерията е за предпочитане. В случайте когато тя не може да се сваля, е необходимо редовното и почистване с прахосмукачка и накрайник с мека четка . Ако случайно изцапате вашата гарнитура, то трябва да обработите петната незабавно. Течностите се попиват със суха и чиста памучна кърпа, а петната с твърда консистенция се изстъргват с плосък кухненски нож или лъжица. Остатъчните петна се третират с разтвор на течен сапун или течен препарат за съдове без наличието на избелващи вещества. Преди да пристъпите към третирането с препарати, първо се уверете на невидимо място върху тапицерията за ефекта върху текстила. След това  гъба  се намокря леко с разтвор на препарата и от края на петното с леко натискане се търка към средата /да не се употребява сила/ - така ще предотвратите уголемяването на петното . Получената мръсна пяна се отстранява с леко остъргване. Остатъчната вода се попива със суха бяла памучна кърпа. След изсъхване без натиск се изчетква с мека четка за мебели. След изпиране, материята се оставя винаги да изсъхне, но не в подгизнало състояние.

 

ЕКО КОЖА

 

Попийте веднага зацапания участък. След това отстранете остатъците от петното посредством чист и мокър парцал или гъба, използвайки вода и мек сапун с внимателни кръгообразни движения за да не нарушите структурата на кожата. Изплакнете с чиста вода и парцал, подсушете и оставете да доизсъхне. Вникакъв случай не използвайте препарати съдържащи какъвто и да е разтворител, абразив или полираща вакса. При разливане на алкохол избършете веднага внимателно и почистете с чист мокър парцал и мек сапун. Подсушете мястото. Петната от химикалка са неизтриваеми, поради реакция на мастилото с изкуствените кожи, затова по-добре не се опитвайте да ги почистите, тъй като можете да повредите кожата.

 

ЕСТЕСТВЕНА КОЖА

 

Замърсяванията се разтварят и отстраняват с гъба, напоена с разтвор на сапунена вода или малко прозрачна течност за почистване на прозорци без наличието на алкохол. След това  непременно трябва да се втрие тънък слой препарат за поддържане на кожа. Не трябва на веднъж да обработвате големи повърхности, защото ефектът ще бъде образуване на петна. За почистване на петна (мастило, червило, мазнина) използвайте мека кърпа и специални препарати на водна основа за почистване на естествена кожа. В никакъв случай не използвайте препарати съдържащи примеси от алкохол или ацетон. С помощта на мека кърпа или дунапренена гъба с леки кръгови движения от вън на вътре почистете петното. Не сушете принудително кожата с горещ въздух или излагайки я на слънце.