По „Железния мост” към индустриалния дизайн

Публикувано отvasoto17.10.20190 Коментари

 

 

 

Ако не сте от Ловеч, навярно не сте чували за „Железния мост”. Той няма очарованието и историческата принадлежност на емблематичния „Покрит мост”, с който е известен родният ми град.


 

 

Създаден през 1906 година от ловешкия инженер Лукан Хашнов, Железният мост носи своите характерни белези на индустриализацията, която е в подем през този период.
Още от дете са ме впечатлявали неговите нитови сглобки и конструктивни детайли. Когато един ден стана въпрос за създаването на няколко модела спални в „индустриален стил”, аз си спомних за моста, на който като деца сме играли и вършели пакости.

 

 

 

Целта на заданието бе да използвам характерни елементи от дизайна, които да подсилят чувството, а и смисъла на израза „мебели с индустриален стил”. Нямах никакво колебание и „вмъкнах” идеята за индустриалното нитоване в краката на спалните.

 

 

Заоблянето в силуетната им линия също се придържа към щанцованите детайли на моста, които без заварки стоят непокътнати вече 113 години.

 

 

Тапицираните табли трябваше по същия начин да бъдат в синхрон с общия замисъл - заоблени в горния си край и широки декоративни шевове, които да „разбиват” фронталните им повърхности.

 

Резултатът беше уникална и приета с въодушевление от нашите клиенти спалня, която успешно се вписва в духа на налагащия се все по-често „индустриален стил” при съвременните интериори.

 

Герасим Дочев