За нас

 

1992

 

1995

 

1998

 

     Тримата братя Веселин, Гавраил и Лазарин Дочеви, подтикнати от възможностите, които предоставя някогашното Постановление №35/1987 г. за колективната и лична трудова дейност на гражданите за допълнително производство на стоки и услуги, създават малка работилница. Веселин Дочев, работи тогава като главен конструктор на мебели в държавния завод „Тодор Кацаров“, гр. Ловеч и провокира братята си да започнат производство на тапицирани мебели.
     В края на 1989 г., братята основават фирма „Велга” гр. Ловеч с амбицията да произвеждат и предлагат на пазара тапицирани мебели предназначени за дом, офис, хотел или ресторант.
Името на фирмата е безспорно доказателство за единомислието и съхранената семейна традиция. ВЕЛГА е съчетание от имената на тримата братя Веселин, Лазарин и Гавраил.
Семейната фирма започва своето бурно развитие на сегашното си местоположение като постепенно със собствени средства се разширяват застроените площи и към този момент са над 8000 кв. м.
Днес продукцията на ВЕЛГА ООД се пласира основно на европейските пазари и близкият изток, като този дял е над 90% от общото производство.
Фирмата разполага със затворен цикъл на производство, което  дава гъвкавост, точно планиране и кратки срокове за изпълнение на поръчките. Доставчици на фирмата са, както най-големите вносители на материали в България, така и световно известни фирми за високо качествени мебелни компоненти.
     През всичките тези години Велга ООД се наложи като лидер в производството на среден и висок клас тапицирани мебели. За тези 30 години фирмата е създала над 300 модела тапицирани мебели, като в производство към този момент те са около 80 на брой. Всеки модел има своите допълнителни варианти, за улеснение при избор от  клиентите. Това са предимно мебели за всекидневна, тапицирани спални и легла, различни стилове столове и релакс-фотьойли. През последните години силно се внедряват различни модели електрически механизми и компоненти на световно известни фирми – доставчици на мебелни компоненти. Фирмата работи чрез поръчкова система с текстил и естествени кожи на водещи европейски производители.  Колекцията от продукти се обновява ежемесечно, като част от мебелите са със запазени права върху дизайна и патентовани конструктивни решения.
    Фирмата работи 90% за ЕС, 5% за държави като Израел и Австралия. Делът на вътрешния пазар е до 5%. Благодарение на утвърденото качество, добър имидж и добър дизайнерски екип имаме самочувствието от отлично разработени  собствени модели мебели, които се приемат много добре на европейския пазар. Амбициозна е и основната идея на фирмата – създаване на нови пазари чрез собствен дизайн и модели тапицирани мебели.
Велга ООД има собствена социална политика, която допринася за сплотяване на колектива и създаване на трайни работни места без текучество на персонал (безплатна храна, купони, бонуси и допълнителни стимули за дългогодишни работници). Създаден е отличен микроклимат и условия на труд в предприятието.  
      Капацитетът на предприятието е около 2000 седални места на месец. Днес в дейността на семейната фирма, вече взимат участие наследниците на тримата братя, които допринасят за успешното надграждане на поставените цели за следващите 30 години.
Фирма „Велга” залага на качеството и комфорта, за това дългогодишният опит и квалифициран персонал, се съчетават с модерни технологии и използването на машини с цифрово управление – гаранция за постоянното високо качество на продукцията.
От началото на 2014 г.във фирмата е въведена  инвестиционна програма за модернизиране и обновяване на техническата база, както и подобрение на работната среда. За направените инвестиции в две последователни години "Велга" ООД  бе отличена от Община Ловеч с приза  "Бизнесмен на годината".